Növényeinket lassan vigyük ki a szabadba.

 

Sajnálatos módon a Citrusok értékesítése a Korona vírus okozta  szállítási bizonytalanság miatt szünetel. Amint új információval tudunk szolgálni azt azonnal fogjuk jelezni itt a weboldalon.

Megértésüket megköszönve: Udvardi András


A rendelés menete:

a "növények" menüpontban található növényekből tudnak választani. Minden cserépen található egy szám amivel megkülönböztetjük egymástól az azonos fajtájú növényeket. Válassza ki azt a növényt ami a legjobban tetszik Önnek és garantáltan ugyanazt a növényt fogja megkapni. A növények kiszállítása egy erre kialakított kartondobozban, kikötve történik így csökkentve a sérülés esélyeit. Egy dobozba kettő nagyon ritka esetben ha kisebb növényről van szó három darab fér bele. A növényeket az MPL futárszolgálat szállítja házhoz Magyarország területén.

Gramix EK-Citrus műtrágya:

Egy havi lebomlású granulált műtrágya. Minden létfontosságú összetevőt tartalmaz amire az edényben tartott citrusoknak nélkülözhetetlen szükségük van. Alkalmazható minden mediterrán növényhez, azonban vegyük figyelembe a növény tápanyag igényeit!

A Gramix műtrágyát április hónapban kezdjük el adni a citrusoknak. A műtrágya az öntöző víz segítségével jut a talajba, ahol azonnal hozzáférhető lesz a növény számára. A Gramix mellett havi rendszerességgel vas-kelátos öntözés javasolt. 1 liter űrmérték alatt a műtrágyát ne alkalmazzuk! ( Ez esetben használjunk még folyékony tápoldatokat )

Alkalmazása: 1 gramm műtrágya, minden liter földhöz. ( A cserép literszáma szorzandó 1 grammal ) Tehát egy 8 literes cseréphez, 8 gramm műtrágyát mérünk ki, amelyet a növény talajfelszínére szórunk, a gyökérnyaktól távol, megnedvesített talajra. Száraz talajt sose műtrágyázzunk!

Olyan növényeknél, ahol a teleltetés folyamán teljes levélvesztés történt, csak a hajtások megjelenése után kezdjük el a műtrágya alkalmazását.

A műtrágya októberben adható utoljára, majd ezt követően a teleltetés alatt ne alkalmazzuk, hagyjuk a növényt hideg, világos helyen pihenni.

Vigyázzunk, a műtrágya túladagolása a növény pusztulását idézheti elő!

Az összetétele: NPK: 13:7:13 + 2 MgO
( 0,7 Fe, 0,02 B, 0,02 Cu, 0,1 Mn, 0,015 Mo, 0,03 Zn)

Az Ön kosara üres.

 

Ezúton szeretném köszönetemet kifejezni Hesperidium Fabulosa-nak aki e remek tartási útmutatóban a segítségemre volt és megosztotta velem 20 éves citrus tartási tapasztalatait és praktikáit.  

Citrusok tartása:

Mielőtt megvennénk egy tetszetős citrus növényt, gondoljuk végig, hogy biztosítani tudjuk-e neki a fejlődéséhez szükséges körülményeket. Ebben tanácsot adni nem lehet, de miután ezt a pár sort végigolvasta, szerintem eldönthető a kérdés.

A citrusok valójában nem bonyolult növények, csak kis odafigyelés kell ahhoz, hogy sikeresen tartsuk őket a mi éghajlatunkon is. A nyári időszakkal annyi gond nincs is, fő szempont, a megfelelő helyen történő átteleltetés.
Vegyük végig a tavasztól őszig történő alapvető munkálatokat, amelyeket ezeknél a növényeknél mindig el kell végezni.

Tavasz:

A legmegfelelőbb időszak a citrus vásárlás szempontjából. Az ilyenkor vásárolt citrus növény egy elkápráztató ajándékkal lepi meg a kedves vásárlót. Végigizgulhatja a virágzástól a termésig történő időt, és ez egy felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek. Nem hiába mondják, hogy aki egyszer citrom, vagy narancsvirág illatát érezte, az örökké a rabságába esik.
Az ebben az időszakban vásárolt növényt, csak abban az esetben ültessük át, ha arra elengedhetetlenül szükség van. Itt gondolok arra, hogy szállítás közben esetleg megsérült az ültető edény. Ez esetben is földlabdával együtt végezzük el az átültetést. A nagy átültetést hagyjuk meg a következő tavaszi időszakra. Itt megjegyzem, hogy az átültetett növényeket 2-3 hétig ne tápoldatozzuk!
Minden esetben, ha átvettük a növényünket, ne tegyük közvetlen napfényre, hanem folyamatosan szoktassuk hozzá a napsütéshez. A citrus növény ki nem állhatja a közvetlen, és állandó tűző napot. Gondoskodjunk számára védett, szél, és huzatmentes, lehetőleg déli fekvésű, gyorsan felmelegedő helyről. Nem mindenki rendelkezik üvegházzal, és fólia sátorral, de ha valaki több növényt tart, érdemes nyárra is sátorba helyezni őket. Így védelmet nyújtunk nekik a széltől, huzattól, és biztosítjuk nekik a nyári időszakban a magas páratartalmat.
Mindezek nélkül erős, viharos szélben, vagy huzamosan esős időben tegyük a növényünket megfelelően védett helyre. Itt zárójelben megjegyezném, hogy 2010-es évben nem volt szerencsés a citrusok szabadban való tartása. Szinte egész évben nem kerültek ki a fólia sátorból.
A tavasz, az a virágzás, és a növekedés időszaka, ebben az időszakban elengedhetetlen a növény rendszeres öntözése, és tápanyag utánpótlása. Ilyenkor a legtermészetesebb folyamat, a talajfelszín trágyázása. (2-3 cm vastagon megteríthetjük trágyával; csirke, galamb, vagy denevér guanóval. Ezt nem lehet túladagolni) Ha a növényt nem öntözzük, kanalasodnak a levelei, amely az első jele az elhanyagolásnak. Hosszabb távon a növény erősen károsodhat. Ne használjunk virágalátétet, vagy öntözés után azt teljesen ürítsük ki, mert a pangó víz gyökérrothadáshoz, majd a növény halálához vezethet. Törekedjünk arra, hogy a víz gyorsan folyjék át, és ne álljon meg az ültető edény alján. Két öntözés között hagyjuk a talajfelszínt kiszáradni.
Még itt a tavaszi időszakban a növény tömegesen hozza fehér, néha lilás virágait, fajtától függően. Erős, bódító illata nagyon kellemes közérzetet biztosít. Ha zárt helyen tartjuk a növényt (üvegház, fólia sátor) kis ecsettel a virágport átvihetjük a bibékre. A citrusok öntermékenyek, ez csak kis segítség. A szabadban lévő növényeket bízzuk a természetre. A virágzás után letisztul a kis növény és láthatóvá válnak a megkötött, kis, apró, zöld gyümölcs-kezdemények. Én mindig azt mondom, hogy ne bántsuk, ha sok van rajta, úgyis csak annyit tart meg a növény, amennyivel meg tud birkózni. A későbbiekben le fogja dobálni a felesleges gyümölcsöket.

Nyár:

Ebben az időszakban, a fő hangsúly a rendszeres öntözésen van. Ha szabadban van a növény, akkor gyorsan kiszáradhat, ezért minden nap elkel egy mérsékelt öntözési ciklus. Ezt a legjobb kora reggel, vagy késő este véghezvinni. A felforrósodott földet ne hűtsük le hirtelen vízzel. Használjunk esővizet, vagy álló pangó lágyvizet, mert a csapvízzel való öntözést a talajban elmeszesedést okoz, mely 1-1,5 év után láttatja meg magát lombozat sárgulással. Ez a klorózis. Ezeket a hiánybetegségeket tünetileg lehet kezelni, azonban ez jelzés értékű az átültetésre. (Tüneti kezelés a klorózisra a vas-kleattal való öntözés)A műtrágya túladagolással is vigyázzunk, mert a szubsztrátum telítődhet sókkal, melynek ugyanezek a jelei. Itt csak az azonnali talajcserével előzhetjük meg a bajt.
A nyár folyamán, mikor meleg van, már kevés az esély a tetvesedésre, de néha előfordulhat. A leggyakoribb a pajzstetű megjelenése, főképpen a párás környezetben lévő növényeknél. Megelőzendő lépés, hogy mindig tartsunk a növények közt, főleg üvegházban, vagy sátorban erős aromájú növényeket, melyeknek erős illatuk van. Ilyen a babér (Laurus nobilis), a paradicsom (Lycopersion esculentum), levendula (Lavendula officialis) és sorolhatnám. A tetvek nem maradnak meg e növények közelében. A pajzstetvek ellen lehet kapni aeroszolokat, ezek használatát nem javaslom, mert olajokat tartalmaznak. Ezt ha a növényre fújjuk, igaz elpusztítja a tetveket, és fényessé varázsolja a leveleket, de a levelek levegőzését meggátolja, és lomhullást produkál a használat utáni második héten. Javaslok egy egyszerűbb házi módszert: 1 liter vízhez adjunk 0,3 ml bármilyen mosogatószert, és 1 dl gyógyszertári tiszta szeszt. Ezzel permetezzük meg a növényt, a hatásfok bámulatba ejtő. Fényessé teszi a leveleket is, és a tetveket is megöli. Szintetikus felszívódó szereket ne használjunk, mert a talajban megöli a jótékony hatású gomba organizmusokat. A citrus félék sok betegség áldozatai lehetnek, de nem itt, hanem természetes élőhelyükön. Termesztő edényben ennek az esélye 1: 10000-hez.
A legtöbb betegség kezdeti okozata, a nem megfelelő tartásra vezethető vissza, teleltetés, túlöntözés, túladagolások. Kora reggeli órákban, vagy késő este, egy-egy lezuhanyozást örömmel fogadnak a növények. Fiatalabb növények az első termési évben (az oltás utáni 3. év), elrúghatják az összes termésüket, ne türelmetlenkedjünk, ez esetben a növénynek szüksége van még egy kis időre.
Ha mindent jól végeztünk, növényünk egészséges zöld lombozattal, és megkötött termésekkel éli meg ezt az időszakot.

Ősz:

Ha az időjárás kezd mostoha lenni, és az éjszakai lehűlés 10 fok alá esik, a növényeket el kell pakolni teleltető helyükre. Ki kell választani egy megfelelő teleltető helyiséget, ami viszonylag világos, és az átlaghőmérséklet 9-12 fok körüli. Minél alacsonyabb a téli hőmérséklet, annál csekélyebb fényviszonyok elegendőek. Vigyázzunk, hogy a hőmérséklet ne essen 4 fok alá. Bár sok citrus óvoda tulajdonos (pl. Lenzi) azt mondja, hogy e növények elviselik a zárt térben légmozgás nélküli akár -8 fokot is, ne kísérletezzünk ezzel, mert a magyar mentalitást ismerve ez nem jön be. Számos más tényező kell ehhez, amit csak profiknak javaslok. Amúgy Lenzi állítása igaz. Törekedjünk arra, hogy a teleltető helyre való behordás is részleges legyen, ne hirtelen. Szoktassuk a növényt lassan a megváltozott körülményekhez.
Akiknek csak szobai körülmények állnak a rendelkezésre, annak van a legnehezebb dolga. Már a vásárlásnál gondolni kell erre az időszakra is. A Calamondin erre tökéletesen alkalmas, és még számos trópusi citrus-féle, pl. az aurantiifoliák, limetták, és a medicak egy része. Ha a téli hőmérséklet 15 fok feletti, akkor gyakrabban kell öntözni a növényeket, mivel nem fognak un. nyugalomba vonulni. Életciklusukat épp úgy folytatják, mint előtte. Ha a szobai levegő túl száraz, és nem megfelelő a fény, azt erős lombhullással jelzik, a túl párás környezetben megtetvesedhetnek. Tehát az ilyen körülmények közt tartott növények több odafigyelést igényelnek. Vigyázzunk, hogy a levegő lehűlése előtt szoktassuk a szobai körülményekhez, már szeptemberben. A hirtelen fűtött helyre telepített növények két nap alatt az összes levelüket ledobják! A legjobb a hidegházi tartás, a citrusok életfunkciói 10 fok körüli hőmérsékleten állnak a minimálisra. A gyökérzet parafásodik, az életciklus lelassul, és szinte semmi vizet, és tápanyagot nem vesznek fel. Téli álomba szenderülnek.
Ilyenkor hagyjuk a növény talaját teljesen kiszáradni, és ne öntözzük! Minimálisan havi egy alkalommal, csekély 0,5-1 dl vízzel. A műtrágyázást teljesen állítsuk le. Ilyenkor követjük el a legtöbb hibát. A citrusok elkezdik a leveleiket ledobálni, még üvegházi körülmények közt is gyakori. Van olyan, amelyik tavaszig az összes levelét ledobja. Ilyenkor pánikba esve elkezdjük öntözni, melegre tesszük, és agyon tápoldatozzuk. Ez nagy hiba, és meg is öltük a növényt. A téli lombhullás egy természetes folyamat. Hagyjuk nyugodtan a leírtak szerint, majd tavasszal visszanyeri az egészet. Előfordulhat ágbarnulás, ez is a fényhiánynak köszönhető, esetlegesen a fiatalabb hajtások megfáznak. Ne vágjuk vissza őket, mert a folyamat felgyorsul.
Többen, mi citrus tartók, akik több évtizede tartunk ilyen növényeket, azt a közös megállapítást tettük, hogy minél kevesebbet törődünk velük télen, annál jobban átvészelik a telet. Volt, hogy egyéb okok miatt, nem tudtunk kellő figyelemmel lenni a teleltetés minden fázisára, nem nézegettük naponta, nem kaptak vizet 2 hónapig sem, stb. és jobban átvészelték a telet, mint máskor.
Megállapítás: Nem szabad a téli időszakban agyon kényeztetni a növényeinket.
Ha mindent sikeresen csináltunk, akkor tavasszal újra kezdődik a virágzási folyamat, és az erős hajtásképzés.

Itt megjegyezném, hogy a hidegházban teleltetett növények, tavasszal erőteljesebben fognak fejlődni, mint a szobai körülmények közt teleltetettek. Nem szabad elkeseredni akkor sem, ha növényünkön csak pár levél maradt meg. Április végére újra teljes lombozatban fog pompázni.

Tisztelettel:

Udvardi András és Hesperidium Fabulosa


Citrus műtrágya 1000gramm
Citrus műtrágya 1000gramm


A citrusokról Növények Kontakt
SZTENDERD NÖVÉNYEK
Citrus műtrágya Narancs Kumquat Clementin Kucle Citrom Calamondin Grapefruit
 
SPECIÁLIS NÖVÉNYEK
Citrus Australasica Micr. Limetta Rossa (Vörös Lime) Citrus Calamondin Variegato Citrus Sinensis Variegata Kaffir Lime